Rød spidskål råsyltet med blåbær

En kanelstang
10 kardemomme kapsler
ca. 300 g rød spidskål

1 ½ dl Æbleeddike
1 ½ dl Vand
2 spsk sukker / sukrin gold
½ tsk salt
1 – 1 ½ dl blåbær, gerne fra frost.

Snit kålen fint og kom den i atamonskyllede glas med låg. Hæld lidt atamon i bunden.
Kål, kanel og kardemommekapsler kommes i.
Eddike, vand og sukker/sukrin gives et opkog. Saltet og de frosne blåbær kommes i det og koges op ganske kort. Det hældes over kålen og den presses ned under væsken. Trækker til det er koldt.
Stjerneanis kan bruges i stedet for kanel.




Terrine af and med pistacie

En total lækkerbisken og en helt anderledes ande-oplevelse. Jeg bruger dem til tapas, derfor er portionerne små. Det tager et par dage at lave, men det er guf…. måske er det en fætter Guf ! ? tø-hø

1 bryst og 1 lår
1 fed hvidløg fint hakket
Salt, peber
Hindbærlikør

Skindet fjernes, og kødet marinerer i de øvrige ingredienser natten over.
Skindet lægges på en bageplade med bagepapir og saltes let med flagesalt, bagepapir lægges over og endnu en bageplade lægges over. Det steges i ovn ved 200° i ca. 20 min. til det er sprødt. Det lægges i køleskabet.

100 g Champignon renses, skæres i skiver, steges ind, og hakkes groft når de er kolde.
1 dl Pistacienødder koges med salt i 5 min og ristes i ovn ved ca. 150 grader, hakkes groft når de er kolde.
Tørret hindbær eller 1 tsk hindbærsyltetøj (kan udelades).
4 – 6 spsk andefedt

Det sprøde skind fra dagen før groft brækket ud
2 blade gelantine udblødte i vand.

Kødet tages op af marinaden, og man tørrer lidt af krydderierne af. Det lægges i et lukket fad, drysses med lidt timian, og confiteres i andefedt, ved ca. 120 grader i ovn til det er mørt, 1 time + 30 min ude + 30 min. Skæres i små tern, blandes med det øvrige i en gryde sammen med den smeltede gelantine og ca. 4 spsk smeltet andefedt fra fadet det er stegt i, lægges i en form, 1 spsk pr stk, presses og køles helt ned.

Serveres koldt med en blåbær sauce, med let saltede blåbær, eller syltet rød spidskål med blåbær, kanel og kardemomme..
Portionen giver ca. 14 stk.




Deller af sorte bønner

Lækre vegetariske nydelser, med en god struktur og super smag, sprøde og med god skorpe. Glutenfri, hvidløgsfri og laktosefri. De kan laves veganske (se nede i opskriften), men det kræver lidt mere håndelag, (og måske lidt ekstra kikærtemel) at få dem til at hænge sammen. De er super hurtige at lave, og der bliver ca. 10 stk. af portionen

1 ds. Sorte bønner drænet og afdryppet
1 dl. Cashew nødder usaltede
2 tsk. Kapers
1 tsk. Miso (mørk miso)
1 lille løg
1 tsk. Chili sriracha
Hakkes sammen i foodprocessor. Der skal stadig være lidt struktur.
1 spsk. Glutenfrit mel (hvis du ikke har glutenfrit mel, så brug kikærtemel)
2 spsk. Kikærtemel
3 tsk. Kokosolie
½ tsk. Salt
½ tsk. Røget paprika
½ tsk. Spidskommen
Kværnet peber
1 æg
(eller hørfrø æg, hvis det skal være vegansk = 1 spsk. Hørfrø + 1 spsk. Vand)

Put alle ingredienserne i en skål, og bland dem med hænderne til en sammenhængende dej. Lad den stå og trække i mindst 20 min.
Form med en spiseske, og steg dem i olie med margarine i 4 min. på hver side. Vend dem endeligt ikke for hurtigt.

God struktur

Ja, altså, de smager virkelig godt med flødekartofler og rødkål.